İlk web sitenizi oluşturmak istiyorsanız, yeni bir pazarlamacıysanız veya yalnızca hobiniz için bir web sitesi kuracaksanız; domain alarak işlemlere başlayabilirsiniz. Domainin ne olduğunu ve domain satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini tüm detaylarıyla açıklayacağız.
İnsanların web sayfanıza ulaşmak için kullandıkları dijital bir adres, alan adı olarak bilinir. Örneğin, firmamızın alan adı www.rakiphosting.com alan adınız, dijital varlığınızda önemli rol oynar. Domainler, her sayfayı kimin yönettiğini belirtmenin basit bir yoludur.
Domainleri artık günlük olarak çok sık kullanmamıza rağmen, eskiden bunlar internetin temel unsurları olarak kabul edilmiyordu. 1983’ten önce kullanıcılar web sayfalarına IP adresleri üzerinden erişim sağlıyorlardı. Bir IP adresini akılda tutmak zor olduğundan, IETF 1983 senesinde Alan Adı Sistemini ortaya çıkardı. Fakat alan adınızı satın almak için bu sistemin nasıl işlediğini bilmeniz gerekmez.
Domaini satın alırken anlamanız gereken birkaç detay var. Bunlar:
Bir domain satın aldığınızda, satın alma sürecinin bir parçası olarak iletişim bilgilerinizi sunarsınız. Domain firmanız bu bilgileri WHOIS dizinine iletir. WHOIS’in amacı ise internetteki her sayfanın kime ait olduğunun bir kaydını tutmaktır. Çünkü bir sayfada yasaları ihlal eden bir içerik yayınlanırsa, sayfanın sahibini bulmak ve onunla iletişime geçmek kolay olacaktır.
Bu durum normal şartlarda faydalı olsa da bilgi kamuya açık olduğundan, çoğu insan bundan rahatsızlık duyabilir. Bu rahatsızlığı gidermek ve verilerinizin halka açık olmasını önlemek için domain whois bilgilerinizi gizleyebilirsiniz.
Alan adı seçimi, firma ismi seçmeye çok benzer ve detaylıca düşünmeyi gerektirir. Domaininiz internetteki yüzünüz gibidir. Bundan dolayı hem işinize uygun olmalı hem de işinizi kolay bir şekilde tanıtmalıdır. Çevrimiçi başarınız için yazımı kolay olan domain seçmeniz önemlidir. Argo, eşanlamlı ve zor yazılan sözcükler seçerseniz, hedef kitlenizin web sayfanızı bulması zorlaşır. Domaininiz karmaşık veya uzun ise kullanıcıların yazım hatası yapmasına sebep olabilirsiniz. Basit ve kısa seçimler tercihiniz olmalıdır.
Akılda kalıcı ve kolay yazılan bir domain arayışındaysanız, .WEBSİTE uzantılı domain tam size göre! Hayalinizdeki web sitesini kurmak için hemen .WEBSİTE uzantılı alan adını hemen kaydedin!
Hizmet ya da ürünlerinizi açıklayan anahtar kelimeler seçebilirsiniz. Örneğin, kırtasiye ürünleri satışı yapıyorsanız; seçeceğiniz domain kırtasiye kelimesini de içermeli. Bu, arama sonuçlarında daha üst sıralarda olmanıza yardım edecektir.
Eğer bölgesel bir işiniz var ise şehir ya da ilçe adınızı domaine eklemeyi düşünebilirsiniz. Sonuç olarak bölgesel müşterilerinizin domaininizi bulmasını ve hatırlamasını kolaylaştırmış olacaksınız.
Domain seçiminde bir diğer önemli husus ise sayı ve tire işaretinin kullanımıdır. Tire işareti ve sayılar çoğunlukla yanlış anlaşılır. Web sayfanızın ismini duyanlar domaindeki sayının yazıyla mı yoksa rakamla mı yazıldığını tam olarak anlamayabilirler. Veya tire işaretini yanlış yerde kullanarak tam anlamıyla sitenize erişim sağlamakta zorluk yaşayabilirler.
Online dünyada milyonlarca sayfa arasında kaybolmamak adına akılda kalıcı ve dikkat çekici bir domain seçmeniz önemlidir. Güzel bir domain bulduğunuzu düşündüğünüzde bunu yakınlarınızla paylaşarak fikir almalısınız. Diğer insanlara da fikrin mantıklı ve çekici gelip gelmediğini muhakkak sorgulamalısınız.
Domain seçiminde uzantılara da odaklanmanız gerekir. com ya da .net gibi web sitenizin sonuna gelen ekler, uzantı şeklinde tanımlanır. Bunların tümü spesifik kullanımlara hitap eder. Bu sebeple de işinize uygun bir uzantıyı seçtiğinizden emin olmalısınız. .com uzantısı en çok tercih edilen uzantı türü olsa da diğer uzantı çeşitleri de işinize uyum sağlayabilir. Örneğin; .istanbul, .photography ya da .guru gibi yeni çıkan uzantılar da sizin için harika bir seçim olabilir.
Küçük işletmelerden girişimcilere kadar hemen herkes alan adı ile yaratıcı bir şekilde ürün ve hizmetlerini sergileyebilir. İşletmeyle uyumlu bir alan adı seçmek, müşterileri cezbetmekle kalmaz aynı zamanda koleksiyonunuzdaki ürün ve hizmetleri en iyi şekilde tanıtmanıza da izin verir. Bu noktada yaratıcı olmak ve ne yaptığınızı müşterilere daha iyi duyurmak için firmanızla uyumlu bir domain seçmeye özen göstermelisiniz.
Bu genelde atlanan bir detaydır. Beğendiğiniz alan adı için sosyal ağ hesaplarının olup olmadığını dikkatlice kontrol etmenizde yarar var. Alan adını satın aldınız ve sıra geldi sosyal medya hesapları oluşturmaya! Bu noktada alan adınızla uyumlu bir sosyal medya hesabı edinmek istersiniz. Fakat alan adınızla aynı olan sosyal medya hesaplarının alınmış olması, sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Bu yüzden domaini satın almadan önce sosyal ağlara göz atmak gerekir.
Seçtiğiniz domainin; tescil edilmediğinden, patentinin alınmadığından ve telif hakkıyla korunmadığından emin olmalısınız. Bir domaini beğendiyseniz; bunun başka bir şirket tarafından kullanılmadığını detaylıca araştırmanız gerekir. Aksi durumda domaininizin elinizden alınma ve hukuki süreçlerle uğraşma gibi problemlerle karşılaşma ihtimaliniz bulunmaktadır.
SEO, kullanıcıların web sayfalarını arama motorlarında üst sıralarda konumlandırmak için yaptığı çalışmaların tümünü ifade eder. SEO uygulamaları günümüzde oldukça popüler. Web sayfası sahipleri, SEO çalışmalarını yaptırarak sayfalarını üst sıralara taşıyabilirler ve sayfanın trafiğini çoğaltabilirler. Bu nedenle web sayfalarının, arama motorlarında kolaylıkla bulunması adına çeşitli hususlara dikkat edilmesi gerekir. SEO uygulamalarının ilk aşamalarından biri olan alan adı seçimi de son derece önemlidir.
Her web sayfası adresi bir isim ve uzantıdan meydana gelir. Ziyaretçiler web sayfalarını erişim isimleri ile tanırlar. Erişim isimleriyle arama motorunu kullanarak platformlara ulaşmak isterler. Teknik anlamda alan adı sayısal veriler barındırır. Fakat ziyaretçilerin bu sayısal verileri aklında tutması zor olacağı için bazı işlemler gerçekleştirilir. Web sayfaları için tescil işlemleri, alan adı adresleri üzerinden yapılır. SEO çalışmaları kapsamında alan adı seçmek büyük önem taşır ve çalışmalara domain düzenlenerek başlanmalıdır.
SEO’da kullanılan domainler ve uzantılar çalışmaların kolaylaştırılması bakımından önem taşır. Bu sebeple SEO’da domainlere dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Domaindeki karakter sayısı, kullanılan sözcüklerin anlamları ve akılda kalıcılığı gibi hususlar, bu noktalara örnek gösterilebilir.
Arama motorları, domaini kısa olan ve anahtar kelimelerden meydana gelen siteleri daha üst sıralara taşır. Buna ek olarak; kullanılan karakter sayısının az olması, ziyaretçiler için akılda kalıcılığı teşvik eder. SEO’da yükselmek amacıyla domainin ve site içeriğinin uyumlu olması da gerekir.
İnternet dünyasında görünür olmak ve arama motorlarında üst sıralarda bulunmak isteyen birisi hem ziyaretçilerin hem de arama motorlarının isteklerini etkin şekilde karşılamalıdır. Arama motorları sitenizi üst sıralara yerleştirmek için pek çok ayrıntıya dikkat eder. Kullanıcıların ise ilk önce baktığı şeylerden biri sitenin domainidir.
Özenli ve dikkatli bir şekilde seçilmiş bir domain, iyi bir şekilde yapılmış olan SEO işlemleri ile beraber web sayfasının trafik sayısı da artış gösterecektir. Domainin markanız ve işletmenizle aynı olması ise arama motorlarında üst kısımlarda yer almanıza olanak tanır. Doğru seçilen domain sayesinde ziyaretçiler de sitenizle ilgili fikir sahibi olur.
Doğru SEO çalışmalarıyla bu domainler marka bilinirliğini, tıklanma oranlarını ve site trafiğini gözle görülür şekilde artırır. Domain seçiminde kelimenin SEO uyumlu olmasına özen göstermek, kullanıcıların web sayfasından aldığı verimi artırır. Bundan dolayı domain seçimi konusunda acele edilmemeli ve üzerinde düşünülmelidir. Alan adınızın SEO uyumlu olmasını istiyorsanız; aşağıdaki detaylara dikkat etmeniz gerekir:
İnternet, bundan çok uzun seneler evvel Amerikan İngilizcesinin Latin alfabe harflerinin kullanılmasıyla oluşturulan bir teknik altyapıya sahiptir. İnternet altyapısı her ne kadar İngilizce karakterler üzerine kurulu olsa da 2006’dan bu yana Türkçe domainler de kullanılmaktadır. Fakat Türkçe karakterlerin kullanımı pek önerilmez.
Türkiye’de ilk defa 1993 senesinde kullanılmaya başlayan internetle artık bireylerin zihnine İngilizce karakterli domainler kazınmış durumda. Türkçe karakterli bir alan adını satın aldığınızda ve bunu insanlara duyurduğunuzda, insanlar tarayıcıya otomatik olarak İngilizce karakter kullanarak bu domaini yazabilirler. Türkçe karakter barındıran bir domain ile kullanıcılara hizmet sağlamak zor olabilir. Bu yüzden, İngilizce karakter kullanmaya özen göstermenizde fayda var.
Eğer ki yurt dışında çalışan bir firmaysanız ya da yurt dışına açılma planınız varsa, Türkçe karakterli domainleri önermiyoruz. Markayı elde tutmak ve daha çok insana hitap etmek adına İngilizce karakter kullanımı domain konusunda çok önemlidir.
Domain, bir web sayfasını görüntülemek için tarayıcının adres bölümüne girilen ifadelerdir. Uzantı ise bu ifadelerin nasıl bittiğini belirler. Bir firmanın domain adresi firmaadi.com ya da firmaadi.istanbul şeklinde olabilir. Ancak yaklaşık .com uzantısının %43 kullanım oranı ile hala en popüler olduğu bilinir. Günümüzde kullanımda olan diğer uzantılar ise bir firmanın yaratıcı olmasına ve ne işle ilgilendiklerini daha iyi anlatmalarına olanak sağlayabilir. Alan adı uzantısı seçiminde şu detaylara yoğunlaşmak önemli:
Binlerci jenerik domain fırsatını kaçırmamak için 0,99$’a .COM.TR siparişi vermek için tıklayın: https://rakiphosting.com/alan-adi
Sahip olmak istediğiniz domain boşta, yani kimse tarafından alınmamış ise aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
İstediğiniz domaini alıp alamayacağınızı anlamak için domain sorgulama aracını kullanın. Seçtiğiniz domain boşta ise kendinize uygun bir planı belirleyin ve ödeme sürecine geçin. Ödeme adımına geldiğinizde şu bilgileri eklemeniz istenir:
İletişim bilgilerinizin herkes tarafından görüntülenmesini istemiyorsanız; domain gizliliği satın almanız gerekir. Ayrıca, kayıt sürenizi de kontrol etmelisiniz. Bir yıldan başlamak üzere çeşitli kullanım süreleri sunulur. Bu aşamada size uygun olan süreyi seçebilirsiniz. Başlangıç için daha kısa bir plan tercih edebileceğiniz gibi daha uzun planları da değerlendirebilirsiniz.
Aklınızdaki domaini sorgulamak için burayı ziyaret edebilirsiniz: https://rakiphosting.com/alan-adi
Diğer aşamada ise domaini kaydetmeniz gerekecek. RakipHosting, arka plandaki çoğu zorlu işlemi sizin adınıza yapacaktır. Bu süreç birkaç gün devam edebilir. Kaydınızın tamamlanması için bilgilerinizi onaylamanız lazım. Talep edilen doğrulama bilgileri telefon numarası ve e-posta şeklindedir. Ayrıca, edu veya tr gibi uzantılara sahip olan bir alan adı satın aldıysanız; ek bilgiler talep edilecektir. Doğrulama sonunda alan adını satın alma işlemi tamamlanmış olacaktır.